Maag- darmklachten behandelen met Acupunctuur
Maag-darmklachten? Breng ze tot rust bij een acupuncturist.
Geplaatst op 03-12-2019
Of je nu last hebt van maagpijn, een opgeblazen gevoel, obstipatie, krampen of brandend maagzuur, het is vervelend en soms zelfs pijnlijk. Als je er te lang mee doorloopt nemen de klachten toe, wordt dagelijks functioneren steeds lastiger en loop je het risico op serieuze tot ernstige aandoeningen. In dit blog vertel ik je alles over de oorzaken van je klachten, de signalen, wat je zelf kunt doen en hoe acupunctuur je helpt te herstellen.
Maag en darmklachten: je kunt ze maar beter niet negeren
Klachten in het maag-darmkanaal hebben vaak te maken met de spijsvertering. Deze begint bij je mond en vervolgt dan zijn weg via de slokdarm, maag, lever, galblaas, nieren, alvleesklier, dunne darm, dikke darm, endeldarm en tot slot natuurlijk de anus. Er kan onderweg ongemerkt veel misgaan met je spijsvertering. Je krijgt pijn in je buik, last van maagzuur of andere klachten. Wij wimpelen dit echter vaak af met een simpele verklaring. Ik heb maagzuur, ik heb zeker te snel gegeten of ik heb de laatste tijd veel last van diarree, maar er is momenteel ook zo veel stress in mijn leven. Misschien heb jij ook klachten? Kun jij juist minder goed naar de wc? Hoe dan ook, wanneer je klachten regelmatig terugkeren, is het verstandig er eens kritisch naar te (laten) kijken en in elk geval de signalen serieus te nemen. Je darmen zijn namelijk meer dan een essentieel onderdeel van je spijsvertering. Ze zetten het eten om in energie en nuttige bouwstoffen. Deze heb je nodig voor een goed werkend lichaam en krachtig immuunsysteem. Als je de klachten en signalen negeert, vergroot je dus de risico’s op beschadiging van je immuunsysteem en neem maar van mij aan: die kant wil je niet op. Hieronder belicht ik de lekkende darm, de boosdoener van veel klachten en aandoeningen.
In the spotlight: de lekkende darm
Een lekkende darm ofwel het leaky gut syndroom, is een aandoening aan je spijsverteringsstelsel. Zolang je darmen in een goede conditie zijn, bepalen ze feilloos wat er wel en niet in je bloedbaan mag komen. Maar ook stress, eenzijdige voeding, E-nummers, alcohol of medicatie (vooral antibiotica) kunnen de darmwand beschadigen. Dan ontstaan er heel kleine gaatjes (alleen onder een microscoop zichtbaar) die stoffen door laten ‘lekken’ naar het bloed. Hierdoor bestaat er risico op (laaggradige) ontstekingen. Deze laaggradige ontstekingen blijven, in tegenstelling tot ‘gezonde ontstekingsreacties’, actief. Laaggradige ontstekingen kunnen de afgifte verstoren. Het ontgiftingssysteem van de lever raakt overbelast en dit leidt weer tot overbelasting van het immuunsysteem. Je komt in een neerwaartse spiraal. Door de continue belasting van het immuunsysteem kunnen huidklachten, voedselallergieën, hoofd-, spier- en gewrichtspijnen, non-alcoholische leverziekten, depressies, vermoeidheid, gewichtstoename, angsten, hormonale klachten, fibromyalgie en zelfs auto-immuunziekten ontstaan.
Symptomen lekkende darm: waar kun je op letten?
Een goede manier om erachter te komen of je darmen in orde zijn, is ‘achteromkijken’ nadat je naar de wc geweest bent. Bestudeer je ontlasting door er regelmatig naar te kijken. Waar moet je op letten? Het is belangrijk dat je één tot driemaal daags poept en je ontlasting geen herkenbare voedselbestanddelen bevat. Het poepen zelf moet geen moeite kosten, je hoeft dus niet erg te persen en je hebt ook maar weinig wc-papier nodig. Als de ontlasting eruit ziet als een sigaar en bedekt is met een glanzend laagje, dan is het in orde. Ga je doortrekken? Als het goed is, dan gaat het gemakkelijk. Er blijft niets plakken en je hoeft de wc niet extra schoon te maken. Wees altijd alert maar blijf realistisch. Maastricht UMC+ maag-darm-leverarts dr. Daniël Keszthelyi: “Realiseer je dat je eten invloed kan hebben op de kleur van je poep. Rode bietjes of blauwe bessen geven er zo hun eigen kleur aan af. Dus schrik niet meteen.” Verder zegt hij dat de consistentie niet te dun of waterig moet zijn, maar ook niet hard zoals in geitenkeutels. Als je aandrang hebt, gá dan ook, luidt zijn advies. Kijk jij weleens achterom of heb je gemerkt dat het anders is gaan ruiken?
Acupunctuur helpt bij maag-darm klachten
De darmen zijn dus een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Voor het gezond houden en het optimaal functioneren van het immuunsysteem is een goede darmflora cruciaal. Naast gezonde voeding, beweging en ontspanning, doe je er goed aan om een afspraak bij me te maken. Acupunctuur, voedingsadviezen en voedingssupplement helpen je darmflora en beschadigde darmwand herstellen waardoor je darmbacteriën weer in balans komen. Acupunctuur versterkt o.a. het zelfhelend vermogen. De totale behandeling zorgt ervoor dat klachten verminderen of zelfs volledig verdwijnen. Bovendien voel je je niet meer zo onrustig. Maag-darmklachten kunnen je leven immers flink beheersen. Stel je hebt veel last van diarree, dan heeft dat ook invloed op je werk en sociale leven. Hetzelfde geldt voor vermoeidheid. Veel mensen hebben achteraf spijt dat ze niet eerder naar me toe zijn gekomen.
Herken jij jezelf in een of meer van deze maag-darmklachten? Negeer ze niet, maar neem contact op. Dan kijken we samen naar je klachten, je voedingspatroon en maken we een behandelplan waarin acupunctuur en voeding en supplementen centraal staan. De acupunctuur herstelt en versterken de balans, je voelt snel beter.