;
Acupunctuur Eindhoven & Best

Blog artikelen

Auteur Wendy Dubbelman

Blog winterdepressie

Iedereen voelt zich wel eens somber. Maar wist je dat zo’n 2% van de Nederlanders (volwassenen en kinderen) ieder jaar last heeft van een winterdepressie? Seizoensdepressies moet je niet onderschatten. Voel jij je de hele winter triest? Lijkt het alsof iedereen behalve jij barst van de energie en gaat dat over zodra de lente weer begint? Dan lijd je hoogstwaarschijnlijk aan een winterdepressie. In dit blog meer over de winterdepressie en hoe acupunctuur, voeding en massage je er gelukkig weer bovenop kunnen helpen.

Laag gradige ontstekingen

Een ontsteking is niets anders dan een afweerreactie van je immuunsysteem dat probeert om bacteriën zo snel mogelijk uit een wond te verdrijven of een infectie in het lichaam op te ruimen. Bij een laaggradige ontsteking is er ook sprake van een ontsteking alleen is er geen acute wond of infectie. Omdat je geen koorts hebt of pijn ervaart voel je je ook niet ziek. Dat terwijl je immuunsysteem wel gealarmeerd is…

Maag - darm klachten

Of je nu last hebt van maagpijn, een opgeblazen gevoel, obstipatie, krampen of brandend maagzuur, het is vervelend en soms zelfs pijnlijk. Als je er te lang mee doorloopt nemen de klachten toe, wordt dagelijks functioneren steeds lastiger en loop je het risico op serieuze tot ernstige aandoeningen. In dit blog vertel ik je alles over de oorzaken van je klachten, de signalen, wat je zelf kunt doen en hoe acupunctuur je helpt te herstellen.  

Overgangsklachten

Overgangsklachten? Acupunctuur helpt je er doorheen.
Overgangsklachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen, vermoeidheid of gewichtstoename,
hebben een enorme impact op je dagelijks leven. Je bent zowel fysiek als mentaal kwetsbaar.
Veel vrouwen leggen de link met de overgang pas later, soms zelfs zo laat dat ze al ver tegen een
depressie aan zitten. Voorkom dat je te lang met klachten doorloopt. Wees alert op
overgangsklachten en ontdek hoe acupunctuur de kracht en frequentie van overgangsklachten vermindert, zonder dat je hormonen hoeft te slikken.

Metaal in balans

Long - bewust zijn

Onderscheidingsvermogen is misschien wel het woord dat het beste past bij het element Metaal en de Long-energie. Via de longen staan onze binnenwereld en de buitenwereld direct met elkaar in contact. Met de inademing haal je iets van buiten naar binnen, gebruikt je wat je nodig hebt en ademt je uit wat je niet kunt gebruiken. In dat proces onderscheid je dat wat je wilt opnemen van dat wat je wilt loslaten. Het Metaal-element en de Long-energie horen bij de herfst. De herfst is de tijd van de balans opmaken. Wat heeft het leven je gebracht? Wat heb je opgebouwd? Past dat nog steeds bij je of is het tijd om bepaalde mensen of dingen los te laten? Het is de tijd van de midlifecrisis en de overgang.

Aarde in balans

Milt - geaard zijn

Gevoed worden en genieten. Het zijn twee begrippen die bij het element Aarde horen. Dit element is verbonden met de Milt en daarmee met onze spijsvertering. Het element Aarde hoort bij de nazomer, een apart seizoen in de Chinese filosofie. Het is de tijd van vrucht dragen en oogsten, van harmonie en stabiliteit. Het is de tijd waarin we werkelijk volwassen worden, ons bestaan vormgeven en de vruchten plukken van onze inspanningen. We staan open om te ontvangen.

Vuur in balans

Hart - verbonden zijn

Tevredenheid en vreugde. Het zijn fijne gemoedstoestanden en ze horen bij de energie van het Hart en het element Vuur. Het is de energie van de zomer, waarin de natuur tot volle bloei komt. Het Hart wordt ook wel de koning(in) van alle emoties genoemd. Onze verbinding met het leven, met anderen, met de natuur, met de kosmos, het verloopt allemaal via het Hart. Spreekwoordelijk kun je het openen en sluiten, kun je het luchten en uitstorten, kan het breken en krimpen. Geen orgaan dat meer tot onze verbeelding spreekt dan het hart.

Hout in Balans

Lever - ontspannen zijn

Gister hadden we het over vitaliteit. Vandaag gaat het over kwaliteit. Of je het nu hebt over de kwaliteit van je gezondheid, van organisaties zoals de NVA of over de kwaliteit van je relaties, in de TCG heeft kwaliteit altijd te maken met de Lever-energie en het element Hout. De lever is een belangrijk orgaan omdat hij het stromen en verspreiden van de levensenergie regelt. Je kunt zeggen dat hij verantwoordelijk is voor de planning en organisatie in het lichaam en dus steeds keuzes moet maken. De kwaliteit van ons dagelijkse functioneren wordt voor een groot deel bepaald door onze Lever-energie.

Water in balans

Nier - vertrouwen hebben

Vitaal, zo voelen we ons als we gezond en emotioneel in balans zijn. In de Chinese zienswijze begint vitaliteit bij een goede basisenergie. Dat is de hoeveelheid levensenergie (Qi) die je meekrijgt bij je geboorte. Deze hoeveelheid moet op peil blijven om je krachtig en energiek te voelen. Onze basisenergie is verbonden met de Nier en het element Water. Het is de energie van de winter waarin de natuur zich heeft teruggetrokken, om energie op te doen voor een nieuwe cyclus. Het is de tijd die je in de baarmoeder doorbrengt en je voorbereidt op het leven. Later is het de tijd van in jezelf keren, reflecteren en je geborgen voelen in jezelf.

Burn out

Burn-out: hervind jezelf met acupunctuur, Chinese geneeskunde en Ayurveda

Wist je dat ruim 14% van werkend Nederland last heeft van een burn-out? Maar vergis je niet, ook je privéleven kan tot een burn-out leiden. En wie denkt dat alleen volwassenen getroffen worden heeft het mis. In onze prestatiemaatschappij kampen onze kinderen en pubers met dezelfde burn-out klachten. De symptomen worden veelal genegeerd. Verantwoordelijkheidsgevoel, perfectionisme, faalangst en controle willen hebben overheersen. Tot de dag dat het niet meer gaat. Je bent werkelijk opgebrand en tot niets meer in staat. Alles is uit balans.