Acupunctuur Eindhoven & Best
connect with the power and wonder within

Blog misselijkheid bestrijden bij chemokuur

Auteur Wendy Dubbelman

Misselijkheid bestrijden bij chemokuur

Als je de diagnose kanker hebt gekregen is de kans groot dat je chemotherapie ondergaat. Het is een intensief behandeltraject dat nogal wat van jou en je lichaam vraagt. Niet alleen de behandeling zelf is pittig, de bijwerkingen kunnen dat ook zijn. Een veelvoorkomende bijwerking van chemotherapie is misselijkheid. Maar ook andere spijsverteringsklachten kunnen ontstaan, zoals een verminderde eetlust en verlies van smaak. Los van het ongemak dat dat geeft in deze toch al moeilijke tijd, is het ook vervelend omdat juist nu gezond en voldoende eten zo belangrijk is. Immers, gezond eten is van groot belang bij het op peil houden van je conditie en weerstand. Alle reden dus om de misselijkheid en eventuele andere spijsverteringsklachten te verhelpen.


Hoe kan de Traditionele Chinese Geneeskunde je ondersteunen?

Een behandeling met acupunctuur is erop gericht de bijwerkingen van de chemotherapie te verzachten en jouw spijsvertering te verbeteren. Hierdoor kunnen bovengenoemde klachten verminderen of verdwijnen. Als je eetlust terugkomt en alle voedingsstoffen weer goed worden opgenomen door je lichaam, is de kans groot dat je je sterker en fitter gaat voelen waardoor je de chemotherapie beter kunt doorstaan. Daarnaast neemt tijdens een acupunctuur-behandeling de spanning in je lichaam af en wordt je geest rustiger. Deze ontspanning kan eveneens een positief effect hebben op je gezondheid en op je (emotionele) welbevinden. De behandeling wordt, indien nodig, aangevuld met kruidentherapie en voedings- en/of leefstijladviezen.

Wat kun je zelf doen?

Om misselijkheid te verminderen worden bepaalde acupunctuurpunten behandeld door de acupuncturist. Eén punt is daarbij heel belangrijk en dat punt kun je ook zelf behandelen.

Het punt ligt op drie vingers van de polsplooi, tussen de twee peesjes.
Je kunt dit punt regelmatig zelf licht masseren. We noemen dit
acupressuur. Beter nog is het aanbrengen op dit punt van een zogenoemde seaband (te bestellen via internet), vanaf twee dagen voor de chemobehandeling tot drie dagen erna.


Bron: NVA. Week van de acupunctuur 2020

Meer lezen?

Wil je meer blog artikelen lezen of een afspraak maken?

Acupunctuur Eindhoven & Best
arrow_drop_up arrow_drop_down