;
Acupunctuur Eindhoven & Best
Winterdepressie acupunctuur Eindhoven & Best

Blog winterdepressie

Auteur Wendy Dubbelman

Winterdepressie

Iedereen voelt zich wel eens somber. Maar wist je dat zo’n 2% van de Nederlanders (volwassenen en kinderen) ieder jaar last heeft van een winterdepressie? Seizoensdepressies moet je niet onderschatten. Voel jij je de hele winter triest? Lijkt het alsof iedereen behalve jij barst van de energie en gaat dat over zodra de lente weer begint? Dan lijd je hoogstwaarschijnlijk aan een winterdepressie. In dit blog meer over de winterdepressie en hoe acupunctuur, voeding en massage je er gelukkig weer bovenop kunnen helpen.

Oorzaken winterdepressie

Een winterdepressie of seizoensgebonden stemmingsstoornis, ook wel Seasonal Affective Disorder (SAD), kenmerkt zich, zoals de naam al doet vermoeden, door de duur en het moment van de depressie. Hoewel het ook in de zomer voorkomt, hebben de meeste mensen last van een winterdepressie. Studies tonen aan dat mensen die verder van de evenaar afwonen vaker last hebben van een winterdepressie. Een winterdepressie is even ernstig als een matige tot zware depressie. Een winterdepressie wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de veranderende hoeveelheid (zon)licht. Het licht heeft o.a. invloed op het aanmaken van melatonine dat je slaap- en waakritme reguleert. Het wordt geproduceerd in de epifyse (ook wel pijnappelklier; kleine hormoonproducerende klier in de hersenen) en staat onder invloed van daglicht. ’s Avonds produceer je melatonine en als dat in het bloed komt, word je vanzelf slaperig. ’s Nachts wordt het grootste gedeelte hiervan weer afgescheiden. Als het licht via de ogen en de huid de pijnappelklier bereikt, stopt de productie en tegelijkertijd de slaapbehoefte. Je kunt je dus wel voorstellen dat je gedurende de winter meer melatonine aanmaakt. Maak je echter te veel aan, dan ontstaan er klachten. Naast melatonine, verandert ook de productie van serotine tijdens de wintermaanden. Serotine is een (geluks)hormoon en neurotransmitter en reguleert je stemming, emotie en slaap. Serotine wordt het meest twee uur na zonsopgang op verschillende plekken in het lichaam aangemaakt. In de winter wordt door het verminderde zonlicht minder serotine aangemaakt. Bovendien kan het tekort door stress en te weinig vitamines en mineralen (B3, B6 en magnesium) nog eens worden vergroot. Je slaapt slechter, voelt je somber, bent angstig en spierklachten kunnen eveneens door een serotinetekort veroorzaakt worden. Wil je weten of jij een winterdepressie hebt? Lees dan verder, ontdek de belangrijkste symptomen en wat je ertegen kunt doen.

Wat zijn de symptomen van een winterdepressie?

Wanneer je een winterdepressie hebt zijn zelfs de alledaagse activiteiten een enorme opgave. Het begint al bij opstaan, douchen en ontbijten en zelfs dat lukt sommige mensen gewoon niet. De symptomen van een winterdepressie zijn:

  • verhoogde slaapbehoefte
  • slaapproblemen
  • extreme lusteloosheid
  • neerslachtigheid
  • eetbuien (gevolgd door gewichtstoename door troostvoedsel)
  • angsten en fobieën
  • sociale problemen (en als gevolg daarvan eenzaamheid)
  • libidoverlies
  • slaapproblemen
  • stemmingswisselingen
  • menstruatieproblemen als in verergerde PMS
  • waanhoopgevoelens en neerslachtigheid
  • hoofdpijn
  • gewricht- en spierpijn
  • constipatie of diarree
  • hartkloppingen

Winterdepressie vanuit de Chinese geneeskunde gezien

In de Chinese geneeskunde gaat men ervan uit dat de mens in verbinding staat met alles om zich heen. De Chinese geneeskunde verklaart winterdepressies daarom vanuit het yin en een yang-aspect. Dit zijn tegengestelde energieën die elkaar tegelijkertijd aanvullen. Yin staat voor rust, donker, koel en het binnenste. Yang staat voor activiteit, licht, warmte en het buitenste. Voor een gezond functioneren is het belangrijk dat yin en yang goed met elkaar samenwerken. Onze gevoelens, gedachten en lichamelijke conditie zijn het resultaat van de wisselwerking tussen deze twee energieën. De balans kan verstoord raken door bijvoorbeeld seizoensveranderingen. Het winterseizoen kenmerkt zich door het sneller donker worden, de kou, een lager energielevel en de behoefte om meer uit te rusten. Als je daar gevoelig voor bent zijn yin en yang langdurig uit balans zijn. Ook een verlaagde nierenergie wordt met een winterdepressie in verband gebracht. Als je nierenergie te laag is, neemt de zin naar (junk)voedsel toe. Snelle koolhydraten waardoor je niet alleen aankomt, maar ook je spijsvertering (en dus je lever) extra belast. Je energie neemt steeds meer af en je klachten steeds meer toe.

Behandeling winterdepressie

Wat sowieso goed is, is naar buiten gaan, buiten- en zonlicht opdoen. Zorg ook goed voor jezelf, stel jezelf en niet altijd anderen centraal. Met deze adviezen kun je een eenvoudige winterdip relatief gemakkelijk verhelpen. Bij het behandelen van winterdepressie komt natuurlijk veel meer kijken. In de Westerse geneeskunde wordt vooral lichttherapie, medicatie en soms cognitieve gedragstherapie toegepast. Maar na het lezen van dit blog begrijp je misschien wel dat je met Chinese geneeskunde wellicht beter af bent. De Chinese geneeswijze kijkt niet alleen naar de klacht maar naar de hele mens. In de Chinese geneeskunde worden winterdepressies behandeld met acupunctuur in combinatie met voedingsadviezen en -supplementen. Volgens de Chinese geneeskunde stromen er twaalf energiebanen, zo geheten meridianen, door je lichaam. Deze energiebanen staan in verbinding met organen, lichaamsfuncties en emoties. Wanneer er een blokkade in een energiestroom is, ben je uit balans. Door het aanprikken van bepaalde punten op het lichaam, herstelt de balans en wordt de aanmaak van serotine gestimuleerd. Ook de aanmaak van adrenaline wordt met acupunctuur verhoogd. Hierdoor voel je al gauw minder somber en futloos. De voedingsadviezen en -supplementen helpen terugval voorkomen. Het effect wordt nog eens extra versterkt met een cupping massage. Cupping is een massagetechniek die binnen de Oosterse geneeskunde veelvuldig wordt gebruikt en werd ontwikkeld om gifstoffen en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken. Ook Ayurveda ondersteunt het herstel van een winterdepressie. Bijvoorbeeld met Ayurvedische massages met warme oliën zoals Baladir of Basugandar. Baladir versterkt de zenuwen, werkt ontstekingsremmend, bevordert de bloedcirculatie en heft blokkades in het lichaam op. Basugandar is bloedzuiverend, reguleert de vorming van weefsel, versterkt lichaam en geest.

Massage & Acupunctuur Eindhoven

Heb jij het idee dat je in een winterdepressie zit? Stel je eens voor wanneer je hier geen last meer zou hebben? Je zit lekker in je vel, hoeft je niet meer ziek te melden en hebt weer zin en energie om met je vrienden of gezin leuke dingen te ondernemen. Maak alsjeblieft een afspraak, want samen komen we tot een jouw eigen behandelplan waarmee jij je snel weer beter voelt.

Meer lezen?

Wil je meer lezen of een afspraak maken?

Acupunctuur Eindhoven & Best