;
Hooikoorts

Hooikoorts? Acupunctuur helpt!

Hooikoorts, 1 op de 8 mensen in Europa lijdt eraan. De impact van deze allergie wordt vaak onderschat. Deze kan namelijk een behoorlijke invloed op je dagelijkse leven hebben. Naast neus- en oogklachten kun je je ook benauwd voelen, slecht slapen of moeite hebben met je concentratie. Met de opwarming van de aarde neemt het aantal allergiedagen en daarmee de algehele malaise toe. Medicatie werkt niet altijd goed genoeg en heeft bovendien vaak bijwerkingen. Maar dat hoeft niet langer. Lees wat acupunctuur voor je kan betekenen, zowel acuut als preventief.

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Hooikoorts heeft niets te maken met ‘hooi’ of ‘koorts’. De naam hooikoorts is ooit bedacht door een Engelse arts, John Bostock. Hij merkte dat hij altijd gedurende de hooiperiode last had van dezelfde klachten. Daarbovenop voelde hij zich ook nog eens koortsig en daarom noemde hij het hooikoorts. Als je last hebt van hooikoorts, dan heb je allergische klachten aan je luchtwegen. Deze worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel die vrij rondzweeft in de lucht. Dit stuifmeel kan afkomstig zijn van verschillende grassen, bomen of (on)kruiden. De duur van hooikoortsklachten varieert van een paar weken tot een halfjaar of zelfs langer. Dit komt door de verschillende bloeiperioden. De meeste mensen krijgen last van hooikoorts in de maanden mei, juni en juli (de grasbloeiperiode). Anderen vanaf januari tot en met september door bomen, grassen en onkruiden. De Hazelaar, Els, Haagbeuk, Berk, Beuk en Eik bloeien vanaf eind december tot en met mei. De grassen van april tot september en (on)kruid zoals Bijvoet en Ambrosia groeien van augustus tot en met oktober. De laatste jaren begint het ‘hooikoortsseizoen’ eerder. Door de opwarming van de aarde wordt het groeiseizoen verlengd en neemt het aantal allergiedagen toe. Volgens de meest extreme KNMI-klimaatscenario’s wordt het groeiseizoen rond 2050 met zo’n veertig dagen verlengd. Nieuwe planten en bomen die laat bloeien en allergieën kunnen veroorzaken, zoals de olijfboom, gedijen goed in een warmer klimaat en worden steeds vaker in Nederland geplant. Daarnaast veroorzaakt de verhoogde CO2- en ozonconcentratie een toename van de hoeveelheid pollen die planten produceren en neemt de hoeveelheid allergenen per pollenkorrel toe.

De symptomen van hooikoorts

Door hooikoorts raken vooral de slijmvliezen van de ogen en de neus-, mond- en keelholte geïrriteerd, maar je kunt ook last hebben van klachten die je minder snel met hooikoorts associeert.
De meest voorkomende verschijnselen zijn:

 1. jeukende neus
 2. niezen
 3. loopneus
 4. verstopte neus
 5. jeukende, branderige ogen
 6. tranende ogen
 7. kriebelhoest
 8. pijnlijke keel
 9. benauwdheid
 10. moeheid
 11. een grieperig gevoel
 12. weinig energie
 13. astmaklachten (moeite met ademhalen, piepen of hoesten)
 14. concentratieproblemen
 15. slecht slapen
 16. hoofdpijn

Hooikoorts vanuit een Oosters perspectief

Binnen de Traditionele Chinese geneeskunde bestaat er eigenlijk geen hooikoorts. Daarom spreekt de Chinese geneeskunde van verstoringen of disbalans in een aantal orgaansystemen, namelijk: de longen, de lever, de milt en de nieren. De allergische reacties staan in verband met de energie van deze organen. Als het lichaam zich in gevaar voelt, treedt er een overdreven reactie op tegen de allergenen. Zo verdedigt de lever zich en is hij daarmee de veroorzaker van o.a. rode en tranende ogen, vlekken en jeuk. De leverenergie reageert bovendien ook sterk op stress en onvoldoende geuite emoties. Hierdoor kan er spanning in het lichaam ontstaan dat weer leidt tot bijvoorbeeld hoofdpijn. Bij een verzwakte miltenergie is er onvoldoende basis om alle lichaamsenergie op peil te houden. De nier energie is de basisenergie die we deels van onze ouders meekrijgen. De nier energie moet de longenergie omlaaghouden en de leverenergie voeden. Bij een verzwakte nier energie kunnen ook klachten in het gezicht ontstaan.

Ayurveda, de traditionele geneeskunst van India, legt het als volgt uit: elke biologische component van het lichaam speelt een eigen rol bij het uiten van een aandoening. Vanuit Ayurveda bezien, is hooikoorts een aandoening. Ayurveda is een eeuwenoude, natuurlijke geneesmethode onderscheidt mensen in drie types (Dosha’s): het luchttype (Vata), het Vuurtype (Pitta) en het Aardetype (Kapha). Bij hooikoorts worden de types verzwaard en ontstaat er disbalans en ontstaan de klachten.

Behandeling hooikoorts door acupunctuur

Met de juiste diagnose, kunnen de klachten sterk verminderen of zelfs verdwijnen, juist via acupunctuur eventueel ondersteund met voedingsadviezen en supplementen. Acupunctuur stimuleert de aanmaak van bepaalde lichaamseigen stofjes in ons lichaam. Deze specifieke stofjes hebben een positief en herstellend effect de allergieklachten. Bovendien versterkt acupunctuur ons afweer- en energiesysteem. Ik behandel de uiting van het onderliggende probleem. Ik richt ik me op de kern van het probleem en … dat merk je! Je afweermechanisme doet zijn werk eindelijk weer. Verder helpen de ontstekingsremmende eigenschappen van ayurvedische of Chinese kruiden. Ze verzachten, optimaliseren de ademhaling en normaliseren de longfunctie. Een voedingsadvies kan eveneens onderdeel uitmaken van de behandeling. Sommige voedingsmiddelen zijn moeilijk te verteren en verzwakken het spijsverteringsstelsel. Deze voedingsmiddelen verzwakken de milt-energie en produceren slijm in het lichaam. Samen kijken we naar welke voedingsmiddelen jij het beste kunt vermijden. Over het algemeen geldt dat zuivel, zoet voedsel en alcoholhoudende- en zoete frisdranken de spijsvertering en je afweermechanisme verzwakken.

Acupunctuur is bij uitstek ook geschikt als preventieve behandeling. Kom dus nog vóór jouw seizoen begint en sluit af met een nabehandeling. Is het voorjaar de zwaarste periode? Kom dan al in januari voor de eerste behandelingen. Zit jij nu midden in je seizoen? Maak dan toch een afspraak want met slechts een paar behandelingen kan ik je klachten verlichten en kun je in elk geval weer functioneren.

Wat kan je zelf doen?

Natuurlijk kun je zelf meehelpen en je hooikoortsklachten verminderen door:

 1. houd je huis stofvrij
 2. houd (zéker tijdens het hoogseizoen) ramen en deuren gesloten of plaats horren waar pollen niet doorheen kunnen
 3. een beetje vaseline in je neus smeren zodat de pollen niet verder in je neus komen
 4. kleding wassen en jezelf afdouchen na in een polrijke omgeving te zijn geweest
 5. hang je was binnen in plaats van buiten op
 6. hou rekening met de omgeving bij het kiezen van je vakantiebestemming.Bronnen: Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur, Algemene


 • Nederlandse Vereniging voor Ayurveda Geneeskunde, KNMI.
Reactie plaatsen