;
Hout in balans

Week van de Acupunctuur  Dag 2

Lever – ontspannen zijn

Gister hadden we het over vitaliteit. Vandaag gaat het over kwaliteit. Of je het nu hebt over de kwaliteit van je gezondheid, van organisaties zoals de NVA of over de kwaliteit van je relaties, in de TCG heeft kwaliteit altijd te maken met de Lever-energie en het element Hout. De lever is een belangrijk orgaan omdat hij het stromen en verspreiden van de levensenergie regelt. Je kunt zeggen dat hij verantwoordelijk is voor de planning en organisatie in het lichaam en dus steeds keuzes moet maken. De kwaliteit van ons dagelijkse functioneren wordt voor een groot deel bepaald door onze Lever-energie.

Assertiviteit

De energie van de Lever en het element Hout horen bij het voorjaar. Het is een bruisende energie die vrij wil stromen; het nieuwe leven heeft ruimte nodig. Als je als mens de ruimte wilt om vrij te leven en te groeien is het belangrijk dat je jezelf serieus neemt en de juiste keuzes maakt. Daarvoor heb je een gezonde dosis assertiviteit nodig die ervoor zorgt dat je je eigen behoeften en kwaliteiten bewaakt. Zo werkt het ook in organisaties als de NVA die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan; verantwoordelijkheid nemen, keuzes maken en voor je belangen opkomen.

Doe je dit niet en laat je factoren van buiten jouw richting bepalen, dan ontstaat op den duur stress. Het is spanning die vaak naar buiten komt als irritatie of woede. Als er veel stress is, in een mens of in een organisatie, gaat dat bijna altijd ten koste van de kwaliteit. Bij de mens kan het ten koste gaan van zijn gezondheid, in een organisatie of bedrijf lijdt de kwaliteit van de diensten of producten eronder. Maar ook de sfeer wordt er niet beter op, waardoor nog meer stress ontstaat.

Opgejaagd

Hoe merk je het aan jezelf als je Leverenergie of het Hout-element uit balans zijn? Over een van de uitingen lezen we regelmatig in de media; het zogenoemde korte lontje. Wanneer je snel geïrriteerd raakt of boos wordt, wanneer je continue een opgejaagd gevoel hebt of het gevoel dat je altijd alles zelf moet doen, kun je ervan uitgaan dat je stressniveau te hoog is. Andere uitingen zijn vermoeidheid, weekendhoofdpijn, gewrichtsklachten, sterke wisselingen in je energieniveau of pijntjes op verschillende plekken in je lichaam.

Hoe breng je de Lever-energie en het Hout-element weer in balans?


Lichamelijk in balans brengen:

Een belangrijke functie van de lever is het ontgiften van het bloed. Het is dan ook verstandig zoveel mogelijk schadelijke stoffen uit je eetpatroon te halen, zoals alcohol, geraffineerde suiker en chemische stoffen. Eet matig en niet te vet. Veel groenten, fruit, verse kruiden en knolgewassen zijn goed voor je.


Emotioneel in balans brengen:

Het kan heilzaam zijn om af en toe je gal te spuwen bij iemand die je vertrouwt, of de opgejaagde energie los te laten in sport, Tai Chi of Qi Gong. Schrijven kan je ook helpen. Zelfvertrouwen ontwikkelen en het loslaten van onzekerheden is eveneens heilzaam. Een acupuncturist kan je helpen in dit proces en samen met jou op zoek  gaan naar de bron van de verstoring in je Lever-energie. Hij of zij kan je ook verder helpen als deze tips niet meer volstaan.

Bron NVA Nederlandse vereniging van acupunctuur.

Reactie plaatsen