;
Weerstand opbouwen en behouden

Weerstand opbouwen en behouden

Het immuunsysteem - onze weerstand - is het meest complexe systeem in ons lichaam en speelt een cruciale rol in het voorkomen van ziekte maar ook bij het doorstaan en herstel van een ziekte. Juist daarom is versterking van de weerstand voor mensen met kanker van groot belang. Hun immuunsysteem is ontregeld en verzwakt, niet alleen door de ziekte maar ook door de intensieve behandelingen die zij ondergaan. Ondersteuning van het immuunsysteem kan hen helpen het behandeltraject beter door te komen of beter en sneller te herstellen na hun ziekte.

Hoe kan de Traditionele Chinese Geneeskunde je ondersteunen?

De manier waarop in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) naar ons immuunsysteem wordt gekeken is anders dan we gewend zijn te doen vanuit westers perspectief. In de visie van de TCG zijn lichaam en geest één. Dat betekent dat ook jouw emoties en de manier waarop je in het leven staat van invloed kunnen zijn op de gezondheid van je lichaam. Zo blijken emoties als angst en somberheid van invloed te zijn op je weerstand. Gezondheid gaat dus niet alleen over het goed functioneren van je lichaam, het gaat ook over jouw emotioneel en geestelijk welbevinden. Het gaat over vitaliteit. Een acupuncturist zal daarom altijd aandacht besteden aan hoe jij je voelt en hoe jij met jezelf en het leven omgaat. De behandeling is erop gericht het immuunsysteem optimaal te versterken. Hij kan de behandeling aanvullen met kruidentherapie en voedings- en leefstijladviezen, die volledig zijn afgestemd op jouw individuele situatie. Hiermee krijg je instrumenten in handen om je weerstand maximaal te ondersteunen.

Wat kun je zelf doen?

Bij een acupuncturist krijg je zorgvuldig op jou afgestemde adviezen maar natuurlijk zijn er ook algemene tips te geven waarmee je je immuunsysteem kunt versterken. Zoals het gebruik van het kruid astragalus (astragalus membranaceus). Het is een plant die in de TCG al eeuwen wordt gebruikt om de weerstand te versterken, vaak in een kruidencombinatie met de fraaie naam Jade Screen. Ook helpt het tegen de bijwerkingen van chemotherapie bij kanker. Daarnaast vertraagt astragalus het verouderingsproces en werkt het ontstekingsremmend.

Voeding

De rol van het immuunsysteem voor het behoud van je gezondheid is groot, zoals we de afgelopen week hebben gezien. Met de juiste voeding kun je een belangrijke bijdrage leveren aan de ondersteuning van jouw weerstand, niet in de laatste plaats omdat die weerstand zijn basis vindt in een gezonde darmflora. Wat kun je eten om je afweer te ondersteunen? En wat beter niet? Lees dat onderaan deze pagina bij het blokje Voeding.

Leefstijl

Niet alleen voeding is belangrijk voor ons immuunsysteem, ook de manier waarop we leven is van grote invloed. Waar moet je dan aan denken en waar kun je op letten? Lees daarover meer onderaan deze pagina bij het blokje Leefstijl.

Onze emoties

Je denkt er misschien niet snel aan maar onze emoties hebben ook invloed op onze gezondheid. Zo is angst een emotie die ons immuunsysteem behoorlijk kan ondermijnen. Dat is lastig, zeker als je een ernstige ziekte als kanker hebt die altijd gepaard gaat met angst. Hoe ga je daarmee om? Enkele suggesties:

  • uiteraard wil je je goed informeren maar probeer een teveel aan (verontrustende) informatie te vermijden.
  • voel je angst of paniek opkomen, probeer dan met een diepe buikademhaling de rust in je lichaam en geest terug te brengen.
  • zoek een verantwoorde uitlaatklep voor emoties als angst, woede, frustratie en verdriet.
  • oefen jezelf in het ontwikkelen van vertrouwen in je lichaam en spreek jezelf liefdevol toe.
  • doe regelmatig iets wat je vreugde brengt.
  • en tot slot, als het corona-proof is: knuffel vaak en lang met de mensen die je dierbaar zijn.


Bron: NVA. Week van de acupunctuur 2020

Reactie plaatsen