;

De basis van acupunctuur

Er zijn veel mensen die ofwel gefascineerd zijn door oude geneeswijzen, alternatieve therapieën, of zelfs mensen die meer willen weten over andere culturen. Daarnaast zijn ook niet-westerse geneeswijzen en andere technieken voor veel mensen van groot belang. Gelukkig valt acupunctuurtherapie onder al deze categorieën en valt er veel te leren van deze eeuwenoude medicinale techniek. De oude Chinese beschavingen begonnen acupunctuur te gebruiken wanneer er een fysieke of mentale aandoening was die moest worden genezen. Er zijn allerlei redenen waarom deze oeroude methode ook uit het Midden-Oosten is gehaald waar het vandaan komt, maar een hele reeks landen hebben er zeker van geprofiteerd.

Toch zullen er altijd mensen zijn die gefascineerd zijn door de basis en grondbeginselen van acupunctuur. In werkelijkheid is acupunctuur echt een geweldige therapie. Om te beginnen is acupunctuur niet zoals elke andere therapie, omdat het niets omvat dat andere traditionele westerse therapieën inhouden. Sommige traditionele westerse therapieën omvatten bijvoorbeeld het focussen op de interacties van een persoon met de omgeving en andere mensen; acupunctuur houdt zich echter bezig met de persoon en het lichaam zelf, inclusief het terugbrengen van de staat van het lichaam naar het evenwicht waar het thuishoort.

Wat gelooft acupunctuur?

Net zoals er een groot aantal (en ook groeiende!) mensen zijn die gefascineerd zijn door wat acupunctuur is, zijn die mensen dezelfde individuen die zich moeten realiseren dat acupunctuur echt een geloofssysteem is. Met andere woorden, acupunctuur is gewoon geen therapietechniek waarbij een persoon naalden in zijn huid moet ondergaan en dat is alles. Integendeel, acupunctuur is een heel geloofssysteem dat overtuigingen over het lichaam en het hele genezingsproces met zich meebrengt.

Om te beginnen als het op acupunctuur aankomt, geloofden de Chinezen dat er één basisbron in het lichaam was die verantwoordelijk was voor de energiebron van het hele lichaam. Deze energiebron wordt de Chi genoemd en deze plek in het lichaam is ook verantwoordelijk voor elke vorm van pijn die wordt gevoeld. Door dit alles te weten, kan iemand echter ook weten dat om te voorkomen dat pijn wordt gevoeld, die plekken op het lichaam moeten worden verwijderd. Gelukkig kwam de Chinese cultuur erachter dat het paden waren die langs de Chi-lijn liepen. Om een willekeurig aantal ziekten en aandoeningen te bestrijden, moet men het proces ondergaan waarbij naalden in de huid worden geplaatst zodat die drukpunten op het lichaam het genezingsproces kunnen helpen.

De wetenschap van acupunctuur

Hoewel acupunctuur geen exacte wetenschap is, gebruiken meer artsen en beoefenaars van alternatieve therapieën in het Westen acupunctuur als referentiepunt en studiegids om de praktijken van alternatieve therapieën in een ander licht te bekijken. Misschien is de reden dat de traditionele westerse geneeskunde acupunctuur niet zo veel omarmt als de Chinezen, omdat er geen harde feiten zijn om van af te gaan. Maar degenen die het niet beoefenen, realiseren zich ook niet wat ze missen. Als het erop aankomt, dacht ik, acupunctuur is niet alleen geweldig, maar het is ook een therapie waar iedereen dankbaar voor zou moeten zijn!

Reactie plaatsen